Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa (može biti svinjsko, juneće ili mešano)
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 jaje
- 2 kašike prezli
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice suvog origana
- Maslinovo ulje (za prženje)
Uputstvo:
- U velikoj posudi, pomešajte mleveno meso, sitno iseckan crni luk, beli luk, jaje, prezle, senf, so, biber i suvi origano. Dobro izmešajte sve sastojke dok se ne formira homogena masa.
- Ostavite smesu da odstoji oko 15-20 minuta kako bi se arome prožele.
- Nakon što smesa odstoji, oblikujte pljeskavice rukama. Možete ih napraviti okrugle ili oblikovati u željeni oblik i veličinu.
- U tavi, zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj temperaturi.
- Stavite pljeskavice u zagrejano ulje i pržite ih sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i potpuno se ispeku. Vreme pečenja zavisi od debljine pljeskavica, obično je dovoljno oko 5-7 minuta sa svake strane.
- Kada su pljeskavice gotove, izvadite ih iz tave i stavite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
Domaće pljeskavice imaju bogat i sočan ukus. Mleveno meso sa začinima daje im punoću i aromu. Crni luk i beli luk dodaju slojevitost ukusu, dok senf doprinosi blagom pikantnom tonu. Začini poput soli, bibera i suvog origana zaokružuju ukus pljeskavica. Kada su ispržene, spolja imaju hrskavu koricu, dok je unutrašnjost sočna i mekana. Pljeskavice su odlične kao glavno jelo uz prilog po izboru, kao što su pečeni krompir, salata ili prženo povrće.
Uživajte u ovim domaćim pljeskavicama koje su punog ukusa i pravi su delikates!